TOP 3 symboli Węgier

Spis treści

Papryka

Przysmak Węgrów, który mogą chrupać je jak my jabłka. Tę przyprawę znajdziemy w każdym węgierskim domu, a gospodynie nie wyobrażają sobie dań i potraw bez tego dodatku. Papryka stała się popularna na Węgrzech w XVII wieku i oprócz walorów smakowych, chroniła mieszkańców przed malarią. Jak się później okazało, roślina ma w sobie spore pokłady witaminy C. W XIX wieku wydawano nawet specjalne czasopismo na temat papryki. W sumie Węgrzy hodują w swoim kraju ponad 200 gatunków tego warzywa!

Budapeszt

Stolica państwa, a zarazem jego symbol rozpoznawalny na całym świecie. Oficjalna nazwa „Budapeszt” zaczęła obowiązywać w latach 1872-1873 po połączeniu ze sobą trzech miast: Budy, Óbudy i Pesztu. Miasto jest jedną z największych metropolii w Europie Środkowej, gdzie prężnie rozwija się kultura, nauka, turystyka i ośrodki uzdrowiskowe. Jego ranga jeszcze bardziej urosła na znaczeniu, kiedy w 1950 roku postanowiono przyłączyć 23 okoliczne miejscowości. Stolica Węgier podzielona została na tyle samo dzielnic, które posiadają własny zarząd. Co ciekawe od początku XIX wieku miasto nazywano już „Pest-Buda”. Dlaczego w taki sposób? Historycy tłumaczą, że miasto Peszt było ważniejsze od Budy.

Tokaj

Białe wino, węgierski skarb narodowy. Alkohol uchodzi za prawdziwy przysmak dla smakoszy, a jego aromat jest ceniony w całej Europie. Tokaj odgrywa w kulturze węgierskiej tak ważną rolę, że wzmianka o nim znajduje się nawet w hymnie narodowym. Smak tego wina jest charakterystyczny i trudny do podrobienia. Wpływ na to ma klimat na Węgrzech, a także gleba na której rosną winogrona. Na dodatek mieszkańcy tego państwa dbają bardzo o tradycje przechowywania alkoholu, które trzyma się w ogromnych beczkach. Te z kolei znajdują się najczęściej w 600-700 – letnich piwnicach, gdzie temperatura nie przekracza 12 stopni Celsjusza, a wilgotność 92 procent.