Już w połowie listopada Paco Pérez, jeden z największych i najważniejszych przedstawicieli kuchni awangardowej XXI wieku, otworzy swoją najnowszą restaurację na 33. piętrze Olivii Star. Arco, ponieważ tak będzie brzmiała nazwa restauracji, ma ambicję stać się jedną z najlepszych restauracji w Europie. Aby osiągnąć ten cel Paco Perez skompletował zespół aż 25 kucharzy z całego świata, wśród których są również zdobywcy najbardziej prestiżowych laurów: gwiazd przewodnika Michelin. Lokale prowadzone przez mistrza dotychczas zdobyły ich 5. Najwięcej - dwie, jego rodzinna restauracja Miramar w hiszpańskiej miejscowości Llança. Ostatnią otworzył rok temu w Manchesterze w partnerstwie z topowym trenerem piłkarskim Pepem Guardiolą.



ARCO by Paco Perez
Teraz ambicją Paco Pereza jest stworzenie restauracji, która skieruje uwagę miłośników sztuki kulinarnej na Gdańsk i całe Pomorze. Klimat Arco by Paco Perez ma pozwolić gościowi restauracji poczuć, że nad każdym etapem jego wizyty czuwają absolutnie wybitni eksperci w swoim fachu.

Całym zespołem będziemy pokazywać to, co ma do zaoferowania Pomorze, jednak w naszym wydaniu. – mówi Paco Perez. Gościom Arco damy okazję do odczucia tego, jak my rozumiemy świat – zapewnić śródziemnomorski klimat po środku Europy Centralnej. Chcemy ponadto, aby najwyższej klasy kuchnia zawitała do Gdańska, by mieszkańcy tego wspaniałego miasta nie musieli udawać się w daleką podróż, aby poznać naszą kuchnię.

Projekt wnętrz Arco wyszedł spod kreski pracowni Tarruella Trenchs Studio, specjalizującej się w projektowaniu restauracji serwujących najbardziej wykwintne dania na całym świecie. Wystrój restauracji ma być utrzymany w duchu niezobowiązującej elegancji i nawiązywać do słonecznej atmosfery śródziemnomorskiej w swoim najlepszym wydaniu. Znajdą się w niej naturalne materiały: kamień, drewno, a dominującą paletą kolorów będą barwy ziemi z akcentami hiszpańskimi i jej typowymi elementami architektury. Całość wystroju ma dawać okazję do doznania ciepła i gwaru znanego chociażby z ulic Barcelony oraz przypomnieć nam klimat wakacji spędzanych na słonecznym południu Europy.
Idea fine dining w Arco odczuwalna będzie na każdym etapie wizyty gości restauracji. Mistrz odpowiadał za dobór każdego detalu wnętrz, jak i zaplecza gastronomicznego, które kompletował spośród autorskich projektów niewielkich manufaktur w całej Europie. Pewnym zaskoczeniem dla gości może być fakt, że znaczną część z nich – jak chociażby zastawę stołową - samodzielnie projektował, a ich produkcję zlecał zaufanym rzemieślnikom. Sercem kuchni będzie indywidualnie zaprojektowany i ręcznie montowany na miejscu najwyższej klasy sprzęt gastronomiczny marki Charvet, o którym mistrzowie kuchni mówią, że jest gastronomicznym odpowiednikiem Rolls-Roys’a.
ARCO by Paco Perez przygotowywana jest od ponad dwóch lat. Głównym powodem wyboru Gdańska na lokalizację restauracji była wyjątkowa historia miasta wolności i unikalny widok z przeszklonej przestrzeni przeznaczonej pod restaurację, rozpościerający się z 33 piętra budynku Olivia Star. Nie mniej ważnym bodźcem było również bogactwo oferty lokalnych dostawców, od których Paco Perez będzie pozyskiwał produkty do swojej kuchni.
Przed podjęciem decyzji o otwarciu restauracji Paco Perez wizytował Gdańsk wielokrotnie – mówi Krzysztof Dembek, członek Zarządu spółki Olivia Star Top, przygotowującej restaurację. Miasto bardzo go urzekło głównie dzięki wyjątkowej energii, którą da się tutaj wyczuć. Podkreślał wyjątkowe dziedzictwo historyczne, ale także dynamikę zmian, nowoczesność i otwartość ludzi, których spotykał. Obecnie ma tu już swoje ulubione miejsca, które często odwiedza i przyjaciół, z którymi regularnie się spotyka. Ostatni rok spędził na selekcji regionalnych produktów i ich dostawców, a także na możliwościach ich wykorzystania w menu restauracji. To, co zaoferuje naszym klientom będzie unikalne. Emocji i smaków serwowanych w Arco nie będzie można doświadczyć w żadnym innym miejscu na ziemi.

Gdańsk przeżywa swój okres świetności i jego ranga rośnie – mówi Rafał Maryciuk, członek Zarządu spółki Olivia Star Top. Miasto realizuje projekty, które przyciągają turystów i inwestorów, a mieszkańcy żyją w coraz lepiej zagospodarowanej metropolii. Wierzymy, że projekt restauracji o międzynarodowej klasie będzie wyjątkową atrakcją dla jej mieszkańców, ale stanie się także kolejnym bodźcem do odwiedzenia miasta przez miłośników najbardziej wyrafinowanej sztuki kulinarnej na świecie.
33 kondygnacja Olivii Star podzielona zostanie na dwie strefy: najwyższej klasy restaurację typu fine dining oraz restaurację mniej formalną, w której serwowane będzie menu, przeznaczone dla osób, pragnących spotykać się z przyjaciółmi i na co dzień delektować się wysokiej klasy przekąskami, śniadaniami i daniami lunchowymi. Obie części oddzieli bodega, w której dostępnych będzie blisko 800 tytułów win, doskonale uzupełniających ofertę gastronomiczną obu restauracji.
_______________________________________________
Paco Perez urodził się w Huelvie, ale odkąd skończył sześć miesięcy mieszkał w prowincji Empordà. Pasja Paco do gotowania została przebudzona w bardzo młodym wieku. Gdy miał 12 lat, rozpoczął karierę pracując w rodzinnym barze tapas, gdzie uczył się tradycyjnej kuchni. Później łączył studia z pracą w różnych restauracjach podczas letnich wakacji, jednak po skończeniu uczelni wyższej skupił się całkowicie na świecie gastronomii. Zdobył doświadczenie zawodowe we Francji dzięki Michelowi Guèrardowi, jednemu z pionierów Nouvelle Cuisine i posiadaczowi trzech gwiazd Michelin.

 

Najlepsze miejsca na długi weekend na przełomie maja i czerwca

Na przełomie maja i czerwca czeka na nas kolejny długi weekend – Boże Ciało w tym roku wypada 31 maja. Jeden dzień wolnego pozwoli na cztery dni wypoczynku.

Czytaj Więcej >>

Najlepsze pomysły na wyjazd rodzinny z okazji Dnia Dziecka

Wkrótce Międzynarodowy Dzień Dziecka. Wielu rodziców zastanawia się, w jaki sposób spędzić ten szczególny dzień ze swoimi pociechami, aby przyniósł jak najwięcej radości i pozostawił przyjemne wspomnienia. Możliwości na uczczenie tego święta jest naprawdę wiele. 

Czytaj Więcej >>

Najciekawsze pomysły na Majówkę

Już w marcu zaczynamy zastanawiać się, jak, a przede wszystkim, gdzie spędzimy Majówkę. W tym roku 1 maja wypada we wtorek, dodając do tego dwa weekendy plus 3 dni urlopu – szykuje się aż niemal 10 dni wypoczynku!  Czytaj więcej >

Najlepsze wiosenne wyjazdy typu city break

City break to alternatywna opcja dla tych wszystkich, którzy nie mają czasu wybrać się na dłuższy wypoczynek. Obejmuje ona wyjazdy weekendowe do najciekawszych miejsc w Europie. Krótkoterminowa wycieczka pozwala na wypoczynek oraz zapoznanie się z kulturą i kuchnią danego regionu.  Czytaj więcej >

Artykuły wybrane losowo

Moc przygód w słonecznej Słowenii

MICHAŁ DOMAŃSKI

 

Słowenia nazywana jest Europą w miniaturze, ponieważ można tu spotkać praktycznie każdy rodzaj krajobrazu – wysokie, ośnieżone zimą szczyty Alp Julijskich, rozległe równiny, bujne lasy, rwące górskie rzeki, malownicze winnice, lecznicze wody termalne, sympatyczne kurorty nad Adriatykiem czy zabytkowe miasta i urocze zamki (na czele ze słynnym średniowiecznym Predjamskim gradem). W tym małym państwie znajdziemy również rozbudowaną bazę hotelową, nowoczesną infrastrukturę narciarską i pyszną kuchnię. Magnesem przyciągającym do niego zagranicznych turystów (w tym coraz więcej Polaków) są unikalne cuda przyrody – wspaniałe zjawiska krasowe, bajkowy podziemny świat (jaskinia Postojna i Jaskinie Szkocjańskie) czy zniewalające jeziora (Bled i Bohinj). Słowenia to także wymarzony kierunek (przez okrągły rok!) dla miłośników aktywnego wypoczynku: narciarstwa (zarówno biegowego, jak i zjazdowego), snowboardingu, wspinaczki sportowej (Osp), jazdy konnej (Lipica), raftingu i kanioningu (śliczna szmaragdowo-zielona Socza), wędkarstwa (tutejsze alpejskie rzeki obfitują w pstrągi), żeglarstwa, golfa, kolarstwa górskiego, pływania (w ciepłym Morzu Adriatyckim lub olbrzymich aquaparkach z licznymi basenami) czy podwodnych przygód (doskonałe miejsca nurkowe na wybrzeżu między Piranem a Strunjanem albo niezmiernie głębokie Divje Jezero, czyli „Dzikie Jezioro”, koło Idriji). Nic więc dziwnego, że o tym maleńkim kraju, zapewniającym dużą dawkę adrenaliny, mówi się, że leży po słonecznej stronie Alp.  

Więcej…

Dominikańska przygoda

ŁUKASZ KUDELSKI


Ten wyspiarski kraj położony na Karaibach na wyspie Hispanioli (to używana w Polsce do XIX w. nazwa Haiti) kojarzy mi się przede wszystkim z wyśmienitym rumem, wyborną kawą, motocyklami, pięknymi plażami i kobietami, gorącą muzyką, a także górami, jeziorami, wodospadami, sawannami i pustynią. Gdy rzucimy okiem na mapę świata i dostrzeżemy sąsiadów Dominikany – Haiti, Kubę, Jamajkę i Portoryko – nie będziemy mieć wątpliwości. To musi być wyjątkowo egzotyczne i pełne ciekawych niespodzianek miejsce. 

Więcej…

Na koniu przez świat

Jerez   Feria 04

 

SYLWIA JEDLAK-DUBIEL

 

Jest coś niezmiernie pociągającego w widoku jeźdźca, który na swoim koniu zmierza ku linii horyzontu. Wokół niego rozpościera się pusta przestrzeń, może gdzieś w oddali majaczy las lub brzeg morza, ale tak naprawdę w tej chwili istnieje tylko on, jego wierzchowiec i otaczająca ich przyroda. Ten obraz ma chyba w sobie taką siłę, ponieważ w istocie przedstawia wyjątkowy moment, gdy człowiek i zwierzę działają razem. Ci, którzy jeżdżą konno, zapewne uwielbiają to uczucie pełnej jedności. Odnosi się wówczas wrażenie, że koń rozumie nas niemal tak, jakby mówił naszym językiem. Kto jeszcze tego nie doświadczył, musi koniecznie spróbować.

Więcej…