Ziemniaki z kefirem, sałatki, makaron, kiełbasa i karkówka z grilla, lody, chipsy, owoce i czekolada, do tego woda mineralna, lemoniada, bądź mrożona kawa, piwo lub koktajl Mojito… Brzmi jak menu odczytywane przez obsługę w przyjemnym wakacyjnym barze? Ten smaczny zestaw to jednak nie menu, ale wakacyjna lista smaków Polaków, którą stworzyli członkowie największej społeczności skupionej wokół tematyki kulinariów w Polsce – Pyszności.pl. Ankieta przeprowadzona wśród ponad 4 tysięcy miłośników Pyszności prezentuje, w jakim kierunku podążają smaki Polaków w najgorętszych miesiącach w roku. 

Organizm człowieka do poprawnego funkcjonowania potrzebuje każdego dnia określonej ilości płynów oraz pokarmów. To, jakie będą to pokarmy i napoje, zależy jednak od wielu czynników. Do jednych z najbardziej istotnych należą smak, czyli ochota na określone produkty oraz pora roku, która w znacznym stopniu determinuje nie tylko skład dziennego menu, ale przede wszystkim jego temperaturę i ilość. Nie dziwi zatem fakt, że zapytani o wakacyjne smaki, w ankiecie przeprowadzonej wśród członków społeczności Pyszności.pl, wymieniali produkty, potrawy i napoje, z których część nie jest tak popularna w innych porach roku, jak właśnie w wakacje. 

 

Co jemy, gdy z nieba leje się żar?  

Jak wynika z odpowiedzi ankietowanych fanów kulinariów, najbardziej popularnymi potrawami w gorących, wakacyjnych miesiącach, są: młode ziemniaki z kefirem (ponad 35%), sałatki (ponad 35%), makarony (niemal 29%), pizza (niespełna 22%), naleśniki na słodko (ponad 16%) oraz chłodnik (ponad 15%). Wśród mniej popularnych potraw wymieniane były również pierogi z owocami, racuchy czy gofry. To jednak właśnie młode ziemniaki były najczęściej wymieniane przez ankietowanych, choć w ich towarzystwie występowały również kefir, jajko sadzone, koperek oraz mizeria. Latem nie stronimy również od słodkich potraw. W okresie wakacyjnym, jak w żadnym innym, mamy dostęp do świeżych owoców, rosnących w naszej szerokości geograficznej, które często wykorzystywane są jako składnik do przygotowania posiłków, ale również traktowane są jako przekąska pomiędzy posiłkami.

 

Ankietowani, zapytani o najpopularniejsze wakacyjne przekąski, wymieniali najczęściej: lody (ponad 74% wskazań), owoce (ponad 56%), chipsy (ponad 22%) oraz czekoladę i batony (ponad 9%). Wśród innych łakoci, po które Polacy sięgają latem, znalazły się ciasteczka, paluszki lub krakersy, żelki, bakalie i cukierki. 

 

Przyglądając się wakacyjnemu jedzeniu nie sposób pominąć dań z grilla. W ciepłych miesiącach rozpalenie grilla jest bowiem nie tylko popularnym sposobem na przyrządzanie potraw, ale także spędzania wspólnie wolnego czasu. Wśród ulubionych dań z rożna królują produkty mięsne. Na czele zestawienia znajduje się kiełbasa, którą z grilla spożywa prawie 39% ankietowanych. Za nią plasuje się karkówka (ponad 22%) i kurczak (niemal 17%). Wśród innych produktów znalazły się jeszcze chleb z masłem, ryby, ziemniaki i ser oraz kolejne mięsne produkty, np. kaszanka, boczek, szaszłyki oraz żeberka czy inne mięsa. Jak wynika z odpowiedzi ankietowanych, tylko trochę ponad 7% w grillowym menu Polaków stanowią warzywa.

 

By ugasić pragnienie

Wśród wakacyjnych napojów Polaków prym wiedzie woda mineralna (niemal 70%). Dalej uplasowały się: lemoniada (niemal 36%), mrożona kawa (ponad 30%), soki owocowe (niemal 28%), mrożona herbata (ponad 20%), napoje gazowane (niemal 20%) oraz smoothie (17%). Na kolejnych pozycjach znalazły się ziołowe herbaty, oranżada, tonik i piwo. 

 

Zapytani o ulubione koktajle alkoholowe  ankietowani aż w ponad 33% przypadków odpowiedzieli, że nie piją latem koktajli zawierających alkohol. W menu ulubionych wakacyjnych drinków pijącej je części Polaków znalazły się natomiast: Mojito (niemal 31%), whisky z colą (ponad 12%), Pinacolada (niespełna 6%), Aperol Spritz (ponad 5%), dżin z tonikiem (ponad 3,5%) oraz Tequila Sunrise (2,5%) i Cosmopolitan (niemal 2%).    

 

Z odpowiedzi udzielonych przez miłośników kulinariów skupionych w społeczności Pyszności.pl wynika, że okres wakacyjny to czas ciekawych smaków oraz delikatnej rozpusty. Podczas ciepłych miesięcy częściej przebywamy poza domem i pozwalamy sobie na chwile zapomnienia, jedząc potrawy i pijąc napoje, na które zwykle nie pozwalamy sobie każdego dnia. Mimo większego rozluźnienia w obszarze diety cieszy jednak fakt, że wśród ulubionych smaków Polaków w okresie wakacyjnym znajdują się jednak zdrowe produkty jak owoce, warzywa czy woda, która króluje na liście napojów – mówi Damian Defratyka, założyciel i prezes we killed tv, do której należy społeczność Pyszności.pl.          

 

Ankieta została przeprowadzona wśród społeczności Pyszności.pl w dniach 29.07-02.08.2019 roku. W ankiecie wzięło udział 4009 „food loversów” i członków społeczności Pyszności.pl.

 

Dowiedz się więcej: https://wekilledtv.pl/  

 

Najlepsze miejsca na długi weekend na przełomie maja i czerwca

Na przełomie maja i czerwca czeka na nas kolejny długi weekend – Boże Ciało w tym roku wypada 31 maja. Jeden dzień wolnego pozwoli na cztery dni wypoczynku.

Czytaj Więcej >>

Najlepsze pomysły na wyjazd rodzinny z okazji Dnia Dziecka

Wkrótce Międzynarodowy Dzień Dziecka. Wielu rodziców zastanawia się, w jaki sposób spędzić ten szczególny dzień ze swoimi pociechami, aby przyniósł jak najwięcej radości i pozostawił przyjemne wspomnienia. Możliwości na uczczenie tego święta jest naprawdę wiele. 

Czytaj Więcej >>

Najciekawsze pomysły na Majówkę

Już w marcu zaczynamy zastanawiać się, jak, a przede wszystkim, gdzie spędzimy Majówkę. W tym roku 1 maja wypada we wtorek, dodając do tego dwa weekendy plus 3 dni urlopu – szykuje się aż niemal 10 dni wypoczynku!  Czytaj więcej >

Najlepsze wiosenne wyjazdy typu city break

City break to alternatywna opcja dla tych wszystkich, którzy nie mają czasu wybrać się na dłuższy wypoczynek. Obejmuje ona wyjazdy weekendowe do najciekawszych miejsc w Europie. Krótkoterminowa wycieczka pozwala na wypoczynek oraz zapoznanie się z kulturą i kuchnią danego regionu.  Czytaj więcej >

Artykuły wybrane losowo

Na krańcu świata na Madagaskarze

MAGDALENA MOLL-MUSIAŁ

<< Madagaskar to kraj bujnej przyrody i niezwykłych bogactw naturalnych. Choć nie bardzo przypomina kadry z popularnej serii filmów animowanych amerykańskiej wytwórni DreamWorks, niewątpliwie zachwyca wielkimi baobabami, wesołymi lemurami katta, osobliwymi gadami kameleonami i drapieżnymi fossami. Tropikalny las, dziewicze plaże, pustynie i sawanny stwarzają znakomite warunki do pieszych wycieczek, a ciepłe wody Oceanu Indyjskiego świetnie nadają się do żeglarstwa, wędkarstwa, snorkelingu czy nurkowania. Dlatego Madagaskar stanowi wymarzony kierunek dla osób kochających przyrodę i amatorów aktywnego wypoczynku. >>

Więcej…

Z wizytą w ogrodzie Kostaryki

Magdalena Moll-Musiał

<< „Costa Rica”, czyli „Bogate Wybrzeże” — tak nazwał ten rejon Nowego Świata Krzysztof Kolumb, kiedy dopłynął tu we wrześniu 1502 r. w poszukiwaniu legendarnej krainy złota. Nazwa okazała się dość trafna i ponadczasowa, gdyż Kostaryka i dziś kojarzy się z ogromnym bogactwem: fascynującymi skarbami natury. Niektórzy określają ją poetycko mianem „Ogrodu Ameryki Centralnej”, aby podkreślić jej niepowtarzalne walory przyrodnicze. >>  

Kostaryka to górzysty kraj, oblany z jednej strony wodami Pacyfiku, a z drugiej — Morza Karaibskiego. Ponieważ leży w strefie aktywności sejsmicznej, nieodłączną część jej krajobrazu stanowią liczne wulkany. Kostarykanie są bardzo spokojni i opanowani, nie przypominają zwykle niezmiernie żywiołowych i pełnych temperamentu mieszkańców Ameryki Łacińskiej. Mówią o sobie ticos, dlatego że często zdrabniają wszelkie wyrazy. Wyróżniają się szczególną troską o środowisko naturalne i utrzymanie pokoju w regionie — Kostaryka nie posiada sił zbrojnych, a parki narodowe i rezerwaty przyrody zajmują mniej więcej jedną czwartą jej powierzchni.  

Więcej…

Wyspy Zielonego Przylądka – ostatni raj na Atlantyku

KAROLINA SYPNIEWSKA-WIDA
www.karolinasypniewska.pl


<< Ten niezasiedlony aż do przybycia Portugalczyków w drugiej połowie XV w. archipelag, należący dziś do Republiki Zielonego Przylądka (República de Cabo Verde), znany był niegdyś wśród żeglarzy z produkcji wspaniałego grogu robionego z trzciny cukrowej oraz handlu niewolnikami. Obecnie wciąż zachwyca niezwykłą naturą, przepięknymi plażami nad oceanem i jedyną w swoim rodzaju europejsko-afrykańską kulturą wyspiarską. To świetny kierunek nie tylko dla indywidualnych turystów, miłośników sportów wodnych, ale również na firmowe wyjazdy integracyjne i motywacyjne (tzw. incentive), spotkania biznesowe, kongresy czy konferencje. Odkryjmy zatem ostatni raj na Atlantyku! >>

Więcej…