Linie Emirates odświeżają swoje letnie menu z pomocą sezonowych owoców. Przygotowując ponad 110 mln posiłków rocznie, kucharze przewoźnika nieustannie tworzą zestawy dań inspirowanych kuchnią regionalną ze świeżych, sezonowych składników, które przypadną do gustu pasażerom z całego świata.

 

W ciągu najbliższych dwóch miesięcy linie Emirates wprowadzą na wybranych trasach zestaw potraw sezonowych. W wyjątkowej ofercie znajdą się charakterystyczne smaki lata – od truskawek ze śmietaną w deserze Eton Mess na trasach do Wielkiej Brytanii po mango odmiany alphonso w puddingu kheer i przekładańcach na pokładzie samolotów lecących do Indii.

 

 

W lipcu pasażerowie klasy pierwszej i biznes podróżujący do Wielkiej Brytanii i Irlandii będą mogli spróbować deserów z truskawkami, m.in. tradycyjnie podawanego latem brytyjskiego deseru Eton Mess. Oprócz tego serwowane będą także truskawkowe eklerki, deser z truskawkami i śmietaną oraz zdekonstruowane ciasto millefeuille z truskawkami z wody, kremem z białej czekolady, chipsami z ciasta i płatkiem bazyliowym. Do przygotowania deserów Emirates na trasach w Wielkiej Brytanii i Irlandii w samym tylko lipcu zostanie zużytych ponad 200 kg świeżych truskawek.

 

 

Na pasażerów lecących w lipcu do Indii czekają sezonowe smaki w postaci mango alphonso, z którego linie uczyniły podstawę swoich deserów we wszystkich klasach. Podróżujący klasą pierwszą i biznes spróbują przekładańca z mango, a klasą ekonomiczną – puddingu ryżowego kheer z mango i sago. Na potrzeby specjalnego menu, które będzie dostępne na pokładzie przez miesiąc, przewoźnik pozyska z Indii prawie 6 ton mango alphonso i przecieru z mango.

 

 

Pasażerowie klasy pierwszej i biznes Emirates podróżujący w sierpniu do Włoch mogą liczyć na przystawkę w postaci sezonowych pomidorów malinowych z burratą, czyli włoskim serem przyrządzanym z mozzarelli i śmietany. Ser burrata, czyli po włosku „maślany”, składa się z twardszej zewnętrznej warstwy z mozzarelli, z której formowany jest woreczek wypełniany następnie miękkim, ciągnącym się twarogiem i świeżą śmietaną. Świeży ser podawany na pokładzie przyrządzany jest codziennie na miejscu we Włoszech i Zjednoczonych Emiratach Arabskich przez mistrzów serowarstwa stosujących tradycyjne metody. Burrata doskonale uzupełnia słodko-kwaskowaty smak pomidorów malinowych dojrzewających w letnim słońcu.

 

 

W ciągu roku linie Emirates raczą swoich pasażerów okolicznościowymi potrawami m.in. z okazji Chińskiego Nowego Roku, Ramadanu czy Wielkanocy z uwzględnieniem dostępności składników w danym sezonie. W zeszłym miesiącu przewoźnik wprowadził także dania na bazie białych szparagów na trasach do Niemiec, Amsterdamu i Francji, zgodnie z przypadającym wówczas w Europie okresem zbiorów. Nawiązując do japońskiej tradycji hanami, linie wprowadziły stosowne menu na trasach do Japonii w kwietniu, czyli w okresie kwitnienia wiśni.

 

 

Przewoźnik może pochwalić się wieloletnią współpracą z lokalnymi dostawcami i producentami świeżej żywności na całym świecie. Nacisk na wysoką jakość składników wynika z przywiązania Emirates do prostych, dobrze przygotowanych potraw będących wizytówką kuchni danego regionu. Pracująca przez całą dobę kuchnia przewoźnika dostarcza posiłki na 520 lotów dziennie, serwując 209 posiłków na minutę – tego wyczynu dokonuje zastęp 1 800 kucharzy Emirates, który ma do dyspozycji arsenał 12 450 przepisów.

 

 

Smakosze mogą poznać proces tworzenia pokładowych menu Emirates „od kuchni” i dowiedzieć się więcej na temat współpracy linii z partnerami na całym świecie na kanale Emirates Food Channel dostępnym w nagradzanym systemie rozrywki pokładowej ice.

 

 

 

 

 

Najlepsze miejsca na długi weekend na przełomie maja i czerwca

Na przełomie maja i czerwca czeka na nas kolejny długi weekend – Boże Ciało w tym roku wypada 31 maja. Jeden dzień wolnego pozwoli na cztery dni wypoczynku.

Czytaj Więcej >>

Najlepsze pomysły na wyjazd rodzinny z okazji Dnia Dziecka

Wkrótce Międzynarodowy Dzień Dziecka. Wielu rodziców zastanawia się, w jaki sposób spędzić ten szczególny dzień ze swoimi pociechami, aby przyniósł jak najwięcej radości i pozostawił przyjemne wspomnienia. Możliwości na uczczenie tego święta jest naprawdę wiele. 

Czytaj Więcej >>

Najciekawsze pomysły na Majówkę

Już w marcu zaczynamy zastanawiać się, jak, a przede wszystkim, gdzie spędzimy Majówkę. W tym roku 1 maja wypada we wtorek, dodając do tego dwa weekendy plus 3 dni urlopu – szykuje się aż niemal 10 dni wypoczynku!  Czytaj więcej >

Najlepsze wiosenne wyjazdy typu city break

City break to alternatywna opcja dla tych wszystkich, którzy nie mają czasu wybrać się na dłuższy wypoczynek. Obejmuje ona wyjazdy weekendowe do najciekawszych miejsc w Europie. Krótkoterminowa wycieczka pozwala na wypoczynek oraz zapoznanie się z kulturą i kuchnią danego regionu.  Czytaj więcej >

Artykuły wybrane losowo

Tajlandia – z miejskiej dżungli wprost do raju

MARCIN WESOŁY

                                                                                                             FOT. MARCIN WESOŁY

<< Tajlandia to kraj uśmiechniętych ludzi. My sami wkrótce po zawitaniu w jego gościnne progi zaczniemy odwzajemniać ten uśmiech zupełnie naturalnie i szczerze. Wszechobecna atmosfera spokoju oddziałuje na przybyszy już od pierwszych chwil i powoli zaczyna ich zmieniać. Turystom poprawia się nastrój i przestają myśleć o codziennych problemach. To prawdziwa magia Tajlandii. >>

Wydaje się, że tutaj łatwiej jest wypocząć, niż gdziekolwiek indziej na świecie. Dotyczy to również pozornie zabieganego Bangkoku, w którym także można odnaleźć swój azyl, oazę wytchnienia. Dzieje się tak zapewne za sprawą niezmiernie pogodnych i serdecznych Tajów. Już sam gest tajskiego powitania zwanego wai (dłonie złączone jak do modlitwy na wysokości piersi) promieniuje ciepłem i radością, których chcielibyśmy cały czas doświadczać. Mieszkańcy Tajlandii sprawiają wrażenie silnych jakimś im tylko znanym wewnętrznym spokojem. W tym miejscu nietrudno odzyskać równowagę psychiczną, tak potrzebną w pełnej stresów Europie.

Więcej…

Viva España i jej słoneczne plaże!

ELŻBIETA I ROBERT PAWEŁEK

 

Jeśli lubicie ciepłe morze, sjestę, owoce morza, wyśmienite wina i atmosferę pueblos blancos, czyli białych miasteczek, na letni urlop powinniście wybrać Hiszpanię . Znajdziecie tu wszystko: wspaniałe zabytki, parki wodne, akweny do nurkowania, kolorowe deptaki, nocne kluby i ciche zatoki. A czasem spotkacie też światowe gwiazdy z pierwszych stron gazet.  

Półwysep Iberyjski jako kierunek turystyczny cieszy się popularnością przez cały rok. Miejscowości nadmorskie przeżywają jednak prawdziwe oblężenie w miesiącach letnich. Szczególnie atrakcyjne są dla tych mieszkańców Europy, którzy po mroźnej zimie marzą o zmianie klimatu i krajobrazu, aby później w pełni sił wrócić do szarej codzienności.

Obfite deszcze w tych stronach to rzadkość. Letnie upały sięgają 40°C. Jeśli jednak nie boimy się wysokich temperatur, pokochamy hiszpańskie wybrzeże, bary z przekąskami zwanymi tapas i kluby, w których można posłuchać flamenco. Dla Hiszpanów synonimem najlepszego wypoczynku jest wyrażenie sol y playa, czyli słońce i plaża. Nic dziwnego, że ponad 3 tys. kilometrów hiszpańskiej linii brzegowej (nie licząc wysp) stało się niekończącą riwierą, wypełnioną amatorami pięknej opalenizny. Dzisiaj sąsiadują tu ze sobą prawdziwe centra turystyczne: tętniąca życiem Costa Blanca, słynna Costa Brava, Costa Dorada i Costa del Azahar, na południu zaś zalane słońcem Costa del Sol, Costa de la Luz, Costa de Almería i Costa Cálida w niewielkim regionie autonomicznym Murcja. 

Więcej…

Współczesne uzdrowiska – połączenie tradycji z nowoczesnością

 

BARBARA TEKIELI

 

Regeneracja sił w bliskości z naturą, podziwianie wyjątkowych krajobrazów i pięknej architektury przy jednoczesnym dbaniu o zachowanie harmonii ciała i ducha, a do tego aktywny udział w wydarzeniach kulturalnych – oto nowe spojrzenie na leczenie uzdrowiskowe w Polsce oraz u naszych sąsiadów i bratanków: na Litwie, Słowacji, Węgrzech i w Czechach. Odpoczynek w miejscowościach kuracyjnych, najczęściej malowniczo położonych, nabiera dziś nieco innego charakteru. Współczesne uzdrowiska znakomicie łączą dwie funkcje: leczenie wielu schorzeń i chorób cywilizacyjnych oraz oferowanie zabiegów odnowy biologicznej. Kuracjusze nie ograniczają się wyłącznie do korzystania z terapii rekomendowanych przez lekarzy. Chcą odbyć kurację w miejscach atrakcyjnych turystycznie i połączyć ją z wypoczynkiem, poznawaniem historii regionu, dbaniem o kondycję fizyczną czy urodę, a nawet delektowaniem się specjałami lokalnej kuchni. Mnóstwo komfortowych ośrodków oferuje swoim gościom popularne ostatnio pakiety ekologiczne i usługi z zakresu medycyny naturalnej. W większości uzdrowisk powstają luksusowe centra spa i wellness proponujące zabiegi na najwyższym światowym poziomie. Poza tym w wielu z nich odbywają się ciekawe wydarzenia kulturalne lub sportowe.

Więcej…