Drukuj

Już w sobotę, 9 lutego będziemy obchodzić Międzynarodowy Dzień Pizzy! Uwielbiasz tę kultową potrawę włoskiej kuchni? Jeśli tak, to koniecznie musisz wybrać się do Włoch. Eksperci eSky zaplanowali specjalnie dla ciebie podróż po Włoszech, która zaczyna się w Neapolu – miejscu skąd wywodzi się jedno z najpopularniejszych dań na świecie. 

 

43 procent Amerykanów je pizzę co najmniej raz w tygodniu – tak wynika z raportu 2018 Pizza Consumer Trend Report. Co ciekawe, ten placek z dodatkami swoje początki ma w starożytnej Grecji. To właśnie w dawnych czasach Grecy jedli płaskie chleby polane oliwą i doprawione suszonymi ziołami. Jednak pizza, jaką znamy dzisiaj zdobyła popularność właśnie we Włoszech. W XIX wieku królowa Małgorzata Sabaudzka odwiedziła Neapol, a piekarz Raffaele Esposito przygotował dla niej placek z dodatkami w kolorach włoskiej flagi - pomidorami, bazylią i mozarellą. Stąd też najbardziej popularny rodzaj pizzy nosi nazwę margherita – od imienia królowej Małgorzaty. 

 

Dla wszystkich miłośników pizzy podróż do Włoch będzie prawdziwym spełnieniem kulinarnych snów. Swoją wyprawę warto rozpocząć w Neapolu – mieście, z którego wywodzi się najpopularniejsza pizza na świecie. Neapol to miasto, które wzbudza skrajne emocje – albo się je kocha, albo nienawidzi. Jednak jednego na pewno nie można mu odmówić – nie pozostawia obojętnym. Neapolitańczycy to ludzie żywiołowi i głośni. Jeśli zatem chcesz poczuć prawdziwie włoskie emocje, nie możesz pominąć tego miasta na swojej trasie. Pod zatłoczonymi ulicami i zniszczonymi elewacjami budynków można jednak zobaczyć jego dawną świetność. Miejscem wartym zwiedzenia jest historyczna część miasta, która została wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Z pewnością interesujący jest również Pałac Burbonów przy Piazza Del Plebiscito, a także stojąca naprzeciwko bazylika królewska. W centrum miasta znajdziemy także ukryte przed codziennym zgiełkiem atrakcje, czyli Podziemny Neapol (Napoli Sotterranea). Ten znajdujący się pod powierzchnią ulic kompleks, skrywa antyczne zbiorniki na wodę, które służyły w trakcje wojny jako schron. Innym ciekawym miejscem są antyczne wykopaliska z prawdziwą ulicą handlową. 

 

Podczas wizyty w Neapolu nie można zapomnieć o Wezuwiuszu, który góruje nad całym miastem. Na szczyt można wjechać bardzo krętą drogą, której przebycie zajmuje ok. 50 minut. Wejście na teren parku i zdobycie szczytu Wezuwiusza kosztuje 10 euro. Na górze można uzmysłowić sobie siłę tego wulkanu – zwłaszcza spoglądając w jego krater. To także gratka dla wszystkich lubiących piękne widoki – z góry rozpościera się widok na Neapol i Pompeje. I to właśnie Pompeje powinny być kolejnym punktem na trasie tej podróży. Na zwiedzanie najlepiej poświęcić trzy, a nawet cztery godziny, bowiem chodzenia jest naprawdę dużo. Do dzisiaj zachowały się budynki i infrastruktura miejska z czasów Cesarstwa Rzymskiego, dzięki czemu można tu przeżyć prawdziwą podróż w czasie.

 

Po całodniowym spacerowaniu po Neapolu i okolicach w końcu przychodzi czas na prawdziwie lokalny posiłek. Tradycyjna pizza neapolitańska, zgodnie z rozporządzeniem Komisji Europejskiej, to produkt pieczony w piecu, o zmiennej średnicy nieprzekraczającej 35 cm, z wysokimi brzegami i częścią środkową pokrytą farszem. Do jej przygotowania niezbędne są: mąka pszenna, drożdże piwne, naturalna woda pitna, pomidory bez skórki lub świeże pomidory koktajlowe (pomodorini), sól morska lub sól kuchenna, oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia. Eksperci eSky polecają spróbować tego dania w pizzerii Sorbillo słynącej ze świeżych i dobrych jakościowo produktów pochodzących z regionu Kampania, a także miłej obsługi i niepowtarzalnej atomosfery. O popularności tego miejsca świadczą kolejki przed wejściem do lokalu – na stolik trzeba czekać prawie godzinę. Jednak naprawdę warto! Za iście neapolitańską pizzę zapłacisz ok. 4 euro.